Zoeken naar daklekken

Een lek zit niet altijd direct boven de plaats waar het water binnendrupt. Lekwater kan vaak rare wegen bewandelen voordat het tevoorschijn komt; vooral bij dichte dakvloeren, zoals beton. Vaak zit de lek in of nabij de opstanden van het dak. Vooral de kim, de binnenhoek bij de opstand aan de dakrand, is een zwakke plek. Ook bij niet juist uitgevoerde verbindingen tussen de delen van de aluminium daktrim zijn er vaak lekken.
Als u vermoedt dat het lek zich ergens op het dakvlak bevindt, zult u ernaar moeten zoeken. Verwijder de grindafdekking waar u een lek vermoedt. Maak de bedekking ter plekke schoon en laat het dak op een natuurlijke manier drogen (door wind en zon). Op de plaats waar het lek zit, blijft de dakbedekking langer nat. Als u het op die manier niet vindt, rest u niets anders dan grotere vlakken grind opzij te schuiven om systematisch te kunnen speuren. Veeg het grind echter niet op een grote hoop, omdat het een te zware belasting voor een deel van het dak kan zij. Spreid het gewicht. Als de dakvloer van hout is, kunt u overwegen het plafond te openen om van binnenuit het lek te zoeken. Als het langer droog weer is en u toch aan de gang wilt, kunnen emmers met water of tuinslang helpen het lek op te sporen. Vaak zit er echter niets anders op dan een nieuwe laag op het dak aan te brengen.
Bij een dak met grind is het opsporen van een lek mogelijk door het dak of de dakzone waar het lek zich bevindt in een droge periode af te dekken met transparante folie. Na enige tijd zal bij het lekkagepunt condens ontstaan tegen de onderzijde van de folie.
Bij een dak zonder grind kan het helpen om het dak ’s morgen te inspecteren als de dauw langzaam opdroogt. Daar waar het dak het langste nat blijft, kan zicht het lek bevinden.

Mocht u het lek alsnog niet kunnen vinden of wilt u het werk liever professioneel laten uitvoeren? Wij kunnen met behulp van geavanceerde apparatuur niet destructieve lekken opsporen en repareren!