Rieten dakbedekking

Riet op het dak heeft een aantal voordelen, zoals een fraai uiterlijk; een goede isolatie (die in de winter de warmte binnen en in de zomer buiten houdt); en het lichte gewicht, waardoor een lichte dakconstructie mogelijk is. Bovendien zorgen de holle rietstengels voor een natuurlijke ventilatie van de onderliggende ruimten. Maar er zijn legio nadelen. Riet is duurder dan pannen en de levensverwachting is aan de zuidzijde slechts zo’n 25 jaar, en aan de noordoostzijde circa 40 jaar. Het is niet zelf te onderhouden en erg brandbaar, waardoor de inboedel- en opstalverzekering meer kosten.
Verder is riet een geschikte verblijfplaats voor onder meer insecten, muizen en ratten. Ook moeten er bijzondere voorzieningen worden getroffen voor de doorvoer van kanalen voor verbrandingsgassen en voor de hemelwaterafvoer.

Over de brandbaarheid het volgende. Brand bij een rieten dak resulteert vaak in verlies van het hele huis. Het riet kan niet alleen buiten worden ontstoken, maar ook binnen.
In de loop van de jaren zijn er allerlei manieren bedacht om het brandrisico te beperken. Behandeling van het riet met brandwerende middelen heeft nog geen overtuigende resultaten opgeleverd.
De meeste rieten daken worden tegenwoordig op geïsoleerde dakelementen aangebracht met binddraden en schroeven: het zogenoemde schroefdak. Alhoewel het riet brandbaar blijft in de zin van de bouwregelgeving, is het voor verzekeraars aanleiding geweest om dit type dak normaal in verzekering te nemen zonder extra kosten. De gesloten onderconstructie zorgt er namelijk voor dat in geval van brand het dak te blussen is.
Voor een duurzaam rieten dak geldt dat het oppervlak niet vervuild mag worden met mossen, algen, bladeren en naalden. Een goed rieten dak droogt snel.