Bitumineuze dakbeddeking materiaal

Vroeger werd voor het afdichten van daken veel gebruikgemaakt van een product dat ‘mastiek’ of ‘teermastiek’ heet. Mastiek is een teerachtig product, dat ontstaat bij de fabricage van lichtgas uit steenkool. Als nadeel geldt dat het een nogal kwetsbaar materiaal is, want bij koud weer is het broos en dus breekbaar, en bij warm weer zacht en week. Bovendien verweert het door ultraviolette straling.
Mastiek wordt niet meer gemaakt en kán bovendien met de huidige bouwmethoden op geïsoleerde daken ook niet meer worden gebruikt.
Bij bitumineuze bedekkingen wordt bitumen n als kleefmiddel gebruikt. Bitumen ontstaat bij het destilleren van aardolie. Door verschillend werkingen ontstaan er verschillen bitumenproducten zoals geblazen bitumen, daklak en bitumenpasta.
Bitumen wordt ook gebruikt bij vervaardigen van dakrollen. Dakrollen bestaan uit een kern die gedrenkt wordt in penetratiebitumen en daarna aan weerszijden bekleed met een 1 geblazen bitumen of gemodificeerd bitumen.
De kern van dakbedekking materiaal noemen we over het algemeen ‘drager’. De drager dient om het mater meer mechanische sterkte te geven.