Leien dakdekking

Natuurleien

Leisteen is een natuurlijk materiaal dat in groeven wordt gewonnen. Natuurleien van goede kwaliteit kunnen meer dan een jaar mee.
Hoe leien op de ondergrond worden vastgezet, wordt bepaald door hun vorm en de dakconstructie. Oude leivormen, zoals de schublei (ook rijndeldcing genoemd) worden altijd genageld. Andere leivormen, zoals de maaslei, kunnen zowel met leihaken worden vastgezet (‘gehaakt’) als worden genageld.
Als de beplanking van het dak verticaal loopt, worden de leien gehaakt. Als de beplanking horizontaal loopt, mogen de leien zowel gehaakt als genageld worden.
De leihaken en nagels zijn tegenwoordig van roestvast staal. Vroeger werden koperen nagels en haken gebruikt.
Vooral haken slijten na verloop van tijd. De leien zakken dan uit of vallen in de goot.
Een genageld leien dak is alleen door een ervaren vakman te repareren. Bij een gehaakt dak is een enkele lei soms wel door een doe-het-zelver te vervangen.

Leien van vezelcement

Behalve natuurleien zijn er leien van vezelcement. Vezelcement is een product van cement met een wapening van minerale vezels. Er mag geen asbest meer als wapening worden gebruikt.
Deze leien zijn er in diverse kleuren; de verwachte levensduur is slechts een jaar of 20.
Voer geen reparaties uit aan oudere asbestcementleien. Het stof dat hierbij vrijkomt, is schadelijk voor de gezondheid. Laat het verwijderen en/of repareren dus aan een gespecialiseerd bedrijf over.