Metalen dakbedekking

Dakbedekking van zink

Zink is een materiaal dat erg veel verschillende toepassingen kent. Het wordt gebruikt voor goten, deklijsten, hemelwaterafvoeren en ook voor het afdekken van dakkapellen, balkons en zelfs complete daken, vooral van belangrijke grote gebouwen.
De levensverwachting van een dakbedekking van zink hangt af van de zinkdikte, de dakhelling en de plaatselijke situatie. Onder normale omstandigheden is de levensduur 50 tot meer dan jaar.
Voor het aanbrengen van een nieuwe zinken dakbedekking is een gespecialiseerd bedrijf nodig. Een reparatie, en vooral ook preventief onderhoud, is echter best door een doe-het-zelver uit te voeren.

Dakbedekking van koper

Koper is een van de duurzaamste metalen. Voor dakbedekkingen wordt het in Nederland veel minder vaak gebruikt dan bijvoorbeeld in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Koper krijgt in de loop van de tijd, vaak meer dan ia jaar, een mooie groene kleur. Vaak noemt men dit kopergroen; de vakterm is echter ‘patina’. Er is ook kunstmatig gepatineerd koper te koop, maar dit heeft niet de voorkeur.
Bij goede uitvoering en een minimumplaatdikte van o,6 mm is een levensduur van meer dan ioo jaar heel normaal, en tot meer dan 200 jaar geen uitzondering. Een ander voordeel is het geringe benodigde onderhoud.
Nadeel is de hoge investering. Maar als de investeringskosten gedeeld worden door de levensduur, kan koper de concurrentie met andere dakbedekkingsmaterialen goed doorstaan. Voor het aanbrengen is een gespecialiseerde firma nodig. Een koperen dakbedekking wordt in principe alleen op een zogeheten kouddakconstructie aangebracht.

Dakbedekking van lood

Ook lood wordt in Nederland minder voor dakbedekking toegepast dan in de ons omringende landen. Vooral in Engeland worden veel loden dakbedekkingen aangebracht. Indien goed uitgevoerd in een voldoende dikke kwaliteit is een levensduur van ioo tot 200 jaar geen uitzondering.

Dakbedekking van staal

Staal wordt vaak tot profielen verwerkt die als draagvloer voor een bitumineuze- of kunststof dakbedekking dienstdoet. Om roesten te voorkomen, worden deze profielen verzinkt.
Geprofileerde stalen platen kunnen ook worden gebruikt als dakbedekking voor het afdekken van loodsen, schuren en industriële gebouwen. Het metaal krijgt dan na het verzinken vaak een extra beschermlaag. Roestvast staal is geschikt voor het dekken van daken van woonhuizen; in Scandinavië wordt het vrij veel toegepast.
De verwerking geschiedt op dezelfde wijze als bij het aanbrengen van zinken en koperen dakbedekkingen. Ook hier is een gespecialiseerd bedrijf nodig om de bedekking aan te brengen. De levensduur lijkt minimaal 50 jaar te bedragen.

Dakbedekking van aluminium

In Nederland worden steeds meer daken met aluminium gedekt. Aluminium voor dakbedekkingen wordt door een speciale bewerking, zoals anodiseren en/of coaten, beschermd tegen oxidatie. Aluminium heeft een grote uitzettingscoëfficiënt waarmee bij het aanbrengen rekening moet worden gehouden. liet wordt vaak verwerkt tot gecoate profielen die op het dak van industriële gebouwen worden toegepast. Er ontstaat dan een lichte dak- constructie die verder geen afwerking behoeft. De profielen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Vanwege contactcorrosie met andere metalen moet extra zorg aan de bevestiging worden besteed.
De levensduur van een aluminium dakbedekking wordt op meer dan 30 jaar geschat.